Een oude schuur aan de Zenne wordt een ‘beleefschuur’. Wat ooit een plek was van noeste, harde arbeid wordt een plek voor plezier. Ontmoetingen en verbinding, met anderen en met de natuur.
De schuur is historisch erfgoed uit de 18de eeuw, samen met de bijgebouwen gekend als ‘Hof van Beieren’. Aan de buitenzijde verandert er niet veel, er zijn bewust geen nieuwe gevelopeningen. De transformatie gebeurd binnen, het is de holle doos waarin alles zich afspeelt.
De open poort en het terugspringende glas vormen een beschutte inkomsas. Deze gigantische vitrine is vanaf de hoofdstraat zichtbaar.
De oude poorten worden onder een hoek vast gezet en van beglazing voorzien. Van binnenuit omkaderen ze het landschap. Van buitenaf steken ze uit het gevelvlak en komen naar je toe. Winter en zomer, met of zonder corona, ze staan altijd open: een welkom-teken!
Zodra de bezoeker doorheen de poort stapt is er een intense ruimtelijke ervaring van de publiekshal. Het gangpad in gerecupereerde straatstenen en overmaatse poorten herinneren ons aan de vroegere functie. Rudimentaire eenvoud van met hand gestapelde bakstenen, onversierd en zichtbaar. Glazen pannen laten licht doorschemeren van bovenaf en zorgen voor een speels lichteffect. De publiekshal is de foyer van de schuur en nodigt uit voor ontmoetingen. Met rechts een opeenvolging van verschillende
Eenvoudige open ruimte voor de verkoop van streekproducten. Een korte keten door de samenwerking met de lokale landbouwers.
Het gebouw ligt op een afhellend landschap naar de Zenne. Het niveauverschil tussen voor- en achterzijde speelt in op deze glooiing in het terrein.
Aan het einde van de gang is er de brasserie. Een plafond van authentieke balken, draagt de oude pretentieloze charme van een stal. De historische gelaagdheid wordt niet weggepoetst onder een laag pleister, maar blijft zichtbaar. De sporen uit het verleden hebben het gebouw een prachtige patine gegeven.
De oude karrenopeningen worden beglaasd voor een maximale verbondenheid met de natuur. De hakken en putten uit het metselwerk getuigen van de bedrijvigheid en de arbeid van weleer.
Op de eerste verdieping zijn er vergader- en leslokalen met refter en wc’s. Achteraan een gezellige lounge voor het personeel met uitzicht over de Zenne-vallei. Een ijle stalen trap brengt ons verder tot boven de spanten naar de polyvalente zolder.
Onder haar imposante dakgebinten is er mogelijkheid voor evenementen, exposities, cursussen. Onzichtbare stalen liggers versterken de oude balkstructuur.
De lift maakt elke verdieping rolstoeltoegankelijk. De liftkoker is bekleed met spiegels en lijkt transparant. Hij staat als een kameleon tussen de dakgebinten en neemt hun kleur, vorm en licht over.
De poorten maken deel uit van het historisch erfgoed. De schrammen en putten getuigen van 200 jaar bedrijvigheid met hooikarren. Deze zichtbare littekens maken integraal deel uit van het beleefproject en zijn de charme en rijkdom van de schuur. Ze worden herschilderd in het originele turquoise streeppatroon. No oil no gas
De kabel wordt onder de straat getrokken en dan kan de put definitief dicht. Er heeft nooit gas of olie door de schuur gestroomd en dit zal zo blijven. Met zonne-energie van het dak haalt een warmtepomp warmte hij de aanpalende vijver en de bodem. Het gebouw is helemaal klaar voor een groene, olievrije toekomst.
De energie van een warmtepomp is beperkt, dus moet de energiebehoefte laag blijven. De verwarmde verblijfsruimten zijn aparte geïsoleerde boxen waar de schuur als een beschermende stolp over staat. De hal is een semi-verwarmde tussenzone. Flexibele glazen wanden laten uitbreiding en temperatuurregeling toe.
De beleefschuur ligt aan een trage weg naar de Zenne, aan de dorpsrand waar de natuur begint. Een ideale uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. De poel wordt terug als infiltratiebekken en als warmtebron gebruikt. Natuur laten beleven door een uitgebreid aanbod aan activiteiten, cursussen en workshops. Dit zowel voor gezinnen, mensen met beperking, scholen. De vruchtbare grond van de Zennevallei leent zich perfect tot activiteiten opgezet met lokale landbouwers. Zoals plukdagen, meewerken m
Kajakkers op de Zenne kunnen hier uitstappen voor een maaltijd of paalkamperen. De Zenne is een getijdenrivier. Bij vloed neemt de tijstroom je mee voor een lus langs de oude Zenne en kajak je via de afleiding-Zenne terug naar de Schuur.
toilet geleverd, de opruimwerken zijn gestart.
Onder historische mestlagen stuiten gravers op een patattenkelder.
aansluiting werfkast